ASTEROİT GÜNÜ YAKLAŞIYOR

30 Haziran tarihinde gerçekleşecek olan ilk resmi Asteroit Günü’ne bir haftadan az kaldı. Yerel organizatörler, asteroitler hakkında bilgi ve farkındalığı artırmak için dünya çapında 50'den fazla toplumsal organizasyon düzenlemek için son hazırlıklarını yapıyorlar. Bu organizasyonlar asteroitler hakkında bilgi vermekle kalmayıp, aynı zamanda gelecekteki olası bir asteroid çarpmasından insanlığı koruyacak çözümler üzerinde durmayı planlamakta. Asteroit günü, yakın tarihte dünyaya çarpan 1908 Sibirya Tunguska göktaşı etkisi olarak bilinen en büyük göktaşının yıldönümünde yapılacak.

Bu organizasyonun asıl amacı 100x DECLARATION adındaki bildiriyi yayınlamak ve imza toplamak. Bu bildiriyi imzalayanlar arasında astronotlar, bilimadamları, kozmonotlar ve bir çok ünlü isim yer almakta. Aynı zamanda imzalar toplumada açık. Eğer siz de imzalamak isterseniz asteroidday.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bildiri üç önemli eylem için çağrıda bulunmakta :

1. İnsan nufüsunu tehdit eden, Dünya’ya yakın asteroitlerin tespiti ve takibi için mevcut teknolojiyi kullanmak

2. Güneş sistemimizdeki asteroitler veya yakın Dünya nesnelerinin (NEOs) tespiti ve takibinde 100 kat artış.

3. 30 Haziran gününde gerçekleşecek olan asteroit gününde asteroit tehlikesini ve gelecekteki etkilerini önlemek için farkındalığı artırmak.

Filmler, konferanslar eğitim atölyeleri ve uzman bilim sunuları ; müzeler, araştırma enstitüleri , üniversiteler, astronomlar ve film yapımcıları tarafından yerel olarak organize edilmiştir. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) twitter hesaplarında, #ask ESA about #asteroids hashtaglariyle tartışma platformu oluşturdu bile.

Alman film yapımcısı ve asteroid günü kurucularından Grigorij Richters tarafından üretilen 51°North filmi gelecekteki olası asteroit etkileri ve insanlara olan etkilerini konu almaktadır. Filmin ilk gösterimi Londra da gerçekleşecek. Filme AsteroidDay.org sitesinden ulaşabilirsiniz. Film müziği Queen Dr. Brian May tarafından kaydedildi. Filmden elde edilen kazanç, "Asteroid Day" kuruluşuna bağışlanacak.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar