Ana içeriğe atla

İşte Dünya'ya en çok benzeyen gezegen

Dünya'mızın artık nur topu gibi bir kuzeni var. Peki iki kuzen arasında benzerlikler ne durumda?
Geçtiğimiz günlerde, insanlık tarihi açısından oldukça önemli bir olay yaşamıştık. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA,  Dünya ile benzer boyutlarda ve hemen hemen aynı kayaç ve atmosfer yapısına sahip yeni bir gezegenin valığını açıklamıştı.

Bilim kurgu filmlerinden fırlarcasına bir haber gibi duran bu açıklama sonrası, geleceğe bakış açımız farklı bir hal almıştı. Kepler Uzay Teleskobu taraından bulunan yeni gezegen, ''başka bir Dünya'' olarak adlandırılmış ve hepimizi oldukça heyecanlandırmıştı.

Dünya'ya en çok bezeyen gezegen

Peki yeni bulunan bu kardeş gezegenin Dünyamız ile olan benzerliği ve farklılığı ne derecede? Bu soruların cevaplarını veren bazı bilgiler şu şekilde:

Gezegenin asıl adı ne? 
Gezegen Kepler Uzay Teleskobu tarafından keşfedildiğinde ''Kepler -452b'' olarak lanse edilmişti. Şu an gezegene verilmiş ad ise ''Earth 2.0'' yani Dünya 2.0. Kepler -452b adı, daha teknik bir ad olarak kullanılmakta.

Peki Gezegen Gerçekten Dünya'ya benziyor mu?
Bu konuda iki önemli ismin görüşleri de aynı yönde. Bu isimlerden biri olan Oxford Üniversitesi'nden Suzanne Aigrain'e göre Dünya 2.0, özellikler açısından ele alındığında tarih boyunca bulunan gezegenler içinde Dünya'ya en fazla benzeyeni. Bir diğer isim olan Uzay fizikçisi Martin Archer da, gezegenin hemen hemen her açıdan Dünya'ya inanılmaz benzediğini ve bu durumun oldukça heyecan verici olduğunu söylemekte. Yani evet, Dünya 2.0 bizimkine epey bir benziyor.

Dünya 2.0'ın Güneşi var mı?
Evet, gezegenin tıpkı Dünya gibi yörüngesinde bulunduğu ve dolaştığı bir Yıldız bulunmakta. Üstelik gezegenin bu Yıldız'la arasındaki mesafe, Dünya ile Güneş arasında olan mesafeye de epey bir yakın. Ayrıca bahsettiğimiz Yıldız, büyüklük, parlaklık gibi konularda ve bu tarz durumlara göre yapılan özel sınıflandırmada Güneş ile aynı sınıfı paylaşmakta. Yıldızın Güneş ile olan tek farkı 1,5 milyar daha yaşlı oluşu.

Gezegenin yörüngedeki yolculuğu ne kadar sürüyor?
Ee boşuna ''Dünya'nın kuzeni'', ''çok benziyor'' gibi söylemler kullanmıyorlar. Dünya 2.0'ın yörüngede dolanma süresi yani bir yıllık süreci 385 gün. Yani bizimkinden sadece %5 fazla.

Yapı olarak Dünya ile Dünya 2.0 benzerlik gösteriyor mu?
Kesin olarak cevaplanamayan olayların başında bu benzerlik geliyor. Pek çok bilim insanı, iki gezegenin bu bağlamda da benzer olduğu görüşünde. Ancak bunu kanıtlamak için çok daha detaylı araştırmalar lazım, bu konuda da karşımıza ''1000 ışık yılı uzaklık'' faktörü çıkıyor. Gerçekten yüzeyinde kayalıklar varsa, yeni gezegende hâlâ aktif volkanlar da olabilir. Yeni gezegenin yerçekim gücünün Dünya’dakinden kabaca iki kat fazla olduğu düşünülüyor.

Yeni gezegende hayat var mı?
İşte en merak edilen konulardan biri. Yani elinize bir liste alıp iki gezegeni karşılaştırdığınızda, pek çok konu bakımından ''var, evet bu da var,  bu da var'' diye geçiyorsunuz. Geriye ise asıl önemli olan bu soru kalıyor; hayat var mı? Bu konuda NASA oldukça ümitli. Çünkü Dünya 2.0, yaşamın var olması açısından gerekli zaman ve ortama sahip. Bunun yanı sıra NASA'yı en fazla umutlandıran konu güneş ışınları. Dünya 2.0'ın Yıldız'ı ile arasındaki mesafenin, Güneş'le Dünya arasındakine benzer olduğunu söylemiştik. İşte bu durumda güneş ışınlarının benzer seviyede gezegene ulaşma ihtimali bulunuyor. Bunun anlamı da Dünya'daki gibi fotosentez yapabilen bitkilerin olma ihtimali demek.

Dünya'ya en çok bezeyen gezegen

Evet kardeş gezegenimizde durum kısaca bu şekilde. NASA, Dünya 2.0 üzerine çalışmalarını var gücüyle sürdürmekte. Bakalım önümüzdeki süreçte insanlık tarihi açısından dönüm noktası olan bu konu hakkında ne gibi gelişmeler yaşanacak? 

Kaynak: BBC

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar